Escalumen

Menu

Narancsbőr

celulitida

A cellulit egy esztétikai rendellenesség, ami egyenetlen bőrfelszínnel mutatkozik meg, elsősorban a fenék és a combok tájékán. Kinézete miatt gyakran nevezik narancsbőrnek. A szakirodalomban a celulita, vagy lipohipertrófia kifejezésekkel is találkozhatunk. A cellulitnél zsírfelhalmozódásra kerül sor a bőr alatti kötőszövetben, ami egyenetlenné, a narancs héjához hasonlóvá teszi a bőr felszínét. Ezen a helyen jelentősen lelassul a vér és nyirokáramlás.

A narancsbőr kialakulásának oka

A narancsbőrt több faktor is befolyásolja. Kialakulása mögött részben az örökletes tényezők állnak, de okozhatja az ülő munkahely, vagy a toxinok testben való felhalmozódása is. Hatással vannak rá a hormonális változások is, mind a természetesek, mind pedig a hormonális fogamzásgátlással kapcsolatosak. További faktorok közé tartozik a dohányzás, nem elégséges folyadékbevitel, vagy a hosszan tartó állás.

Kit érint a cellulit

A férfiak és a nők zsírszerkezete nem reagál egyformán a zsírnövekedésre. A nőknél a külső hám függőlegesen van felosztva. A bőralatti zsírsejtek térfogata növekszik, a szepták (elválasztó rostok) pedig próbálják őket „kordában” tartani. Ennek eredménye, hogy a zsírsejtek egy kis dudort alkotnak, és a bőr felszínén kialakul a narancsbőr. A férfiak szeptái azonban átlós részekre vannak felosztva. Ha tehát növekedik a zsírréteg, nem kerül sor deformációra.

celulitida2

Göröngyös bőrfelület

A nőket gyakrabban érinti a narancsbőr, mint a férfiakat. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a nőknek az érintett területen vékonyabb a bőrük, így nagyobb mértékű a zsírlerakódás is. Másik ok a már említett hormonokban keresendő. Az ösztrogén női hormon ellentétes hatású az E vitaminnal szemben, amely elősegíti a vérkeringést, valamint a B6-os vitaminnal – a piridoxinnal szemben is, amelynek vizelethajtó hatása van, és eltávolítja a szövetekben megtartott folyadékot. Mivel a hormonális fogamzásgátlás relatíve nagy mennyiségben tartalmaz ösztrogént, nem ajánlatos azoknak a nőknek, akik el akarják kerülni a narancsbőrt. A narancsbőrre bizonyos hatással van még a kor és a túlsúly is, ennek ellenére azonban a fiatal és karcsú nőket is érinti.

A narancsbőr megelőzése

Egészséges táplálkozással, mozgással és a megfelelő folyadékbevitel betartásával bizonyos mértékig csökkenthető a cellulit kialakulásának veszélye. A nők nagy része emellett különféle krémeket és peelinget is használ, amelyek serkentik a vérkeringést és az anyagcserét. Hasonló hatással van a bőrre a szaunázás és a hideg zuhany is.

A narancsbőr megszüntetése

A narancsbőr kiküszöbölése a kozmetika legnagyobb kihívásai közé tartozik. Sok hatékony, és kevésbé hatékony módszer, valamint műszer létezik, melyek célja harcolni a narancsbőr ellen. A legtöbbjük ugyan azon elven alapul – a cellulit területén serkenti a vérkeringést, ezzel gyorsítva az anyagcserét. A narancsbőr eltüntetésére leggyakrabban alkalmazott módszer a kozmetikai szalonokban:

- limfatikus masszázs, vagy limfodrenázs, népiesen limfomasszás

Az LPG mechanikus ROLL stimulációja mély biológiai reakciókat vált ki. Megpuhítja a szövetet, amely felfogja az adipocitákat (zsírsejteket), és újraindítja a vér és nyirokáramlást. Az eredmény: megindul a zsírbontás (lipolízis) és a hiányosságok eltüntetése.