Escalumen

Menu

Mozgásterápia

Miért mozgásterápia?

A LIFESTYLE ACADEMY bemutatja a MOZGÁSTERÁPIÁT, amely egyedülálló certifikált módszereken alapul. Alapja a funkcionális köredzés, amely stabilizációt, koordinációt, egyensúlyt, kitartást és stretchinget biztosító elemeket tartalmaz. A mozgásterápia minden korcsoportnak ajánlott, aktív és motorikusan problémás egyedeknek egyaránt. A terápia kizárólag oktató jelenlétében zajlik.

Pohybova terapia 1

Mi az a funkcionális köredzés?

A funkcionális edzés erő és kondíciós program, amit szélesebb általános erőnlét megszerzésére fejlesztettek ki. Úgy van kialakítva, hogy az embert bármilyen fizikai kihívásra felkészítse. A funkcionális mozgás állandó váltakozására összpontosul, magas intenzitás mellett, ezek segítségével hozzájárulva a teljes fizikai erőnlétének biztosításához. A funkcionális edzés nem egyoldalúan irányuló fitness program, hanem igyekszik egyenletesen fejleszteni a különféle részleges képességeket, mint a szív- és érrendszer, valamint a légzési rendszer ellenálló képessége, kitartás, erő, ízületi mozgékonyság, robbanékonyság, gyorsaság, koordináció, egyensúly, pontosság. Minden edzés módosítható konkrét koordinációs szint, kor, tapasztalatok szerint.

Kiknek ajánlott a funkcionális edzés?

A funkcionális edzés, hivatásos sportolóknak, valamint azoknak a rekreációs sportolóknak is ajánlott, akik fejleszteni szeretnék fizikai erőnlétüket. Azonban azok is edzhetnek, akiknek nincs sok tapasztalatuk a sporttal, de szeretnék elkezdeni. Rendszeres edzéssel fizikai erőnlétünk minden összetevőjét fejlesztjük, növelve ezzel nemcsak teljesítőképességünket, hanem hosszú távú egészségünket, és a megfelelő testtartást.

Cardio

A legtöbb ember szerint a kardió, más néven aerob edzés legfőbb célja segíteni a fogyásban. Laikusan mondva ez egy olyan edzés, amely zsírégetéshez vezet. A „kardió” azonban a „kardiovaszkuláris” szó rövidítése, ami már magában is jelzi, mivel köthető még össze ez az edzésfajta. Olyan előnyökről van szó, amelyek az egészséget, konkrétan a kardiovaszkuláris rendszert érintik. Aerob tevékenység elvégzésénél ugyanis erősítjük a legfontosabb izmunkat is – a szívet. Ez a torna magában foglalja nagy izomcsoportok munkáját, leggyakrabban a lábakét, vagy az egész test izmaiét. Azért is nevezzük aerob edzésnek, mert oxigént igényel, ami egész idő alatt árad az izmokba. Ahhoz, hogy igazi kardió edzésről beszélhessünk, teljesíteni kell néhány alapfeltételt. Hosszabb ideig tartó edzésről kell, hogy szó legyen, bizonyos intenzitású állandó mozgással. Nem feltétlenül konditeremben történő edzésről beszélnünk.

Race Walker Race Walker
˝A gyaloglás a legjobb orvosság az ember számára˝ Hippokratész

A talp alapvető szerv az ember egészsége és kényelme szempontjából. A járásnál a talp és a talaj érintkezési pontjainál a talp az ember súlyának 6szorosával van leterhelve. A legtöbb ember nem is tudatosítja, hogy a talp ugyan olyan érzékszerv, mint a szem, a nyelv, és a fül. A talp alsó része nagyon érzékeny, egyedülállóan összekötve a központi idegrendszerrel.
Feltételezhető, hogy a talpnak az agyal összefüggő részéből 2/3 érzéki és csupán 1/3 propulziós. Az ön talpa elsősorban érzék és csak másodsorban mozgásszerv. A talpat sokféle receptor borítja. Ezek a test első részei, amelyek a járásnál közvetlen kapcsolatba lépnek a külső világgal.
A járás egyike az ember által végzett legcsodálatosabb mozgásfajtáinak. Azok számára, akik hosszú passzív időszak után tornázni kezdenek, a járás a mozgástevékenység aktív adaptációját jelenti. A járás nem csak zsírcsökkentést, és az izmok kirajzolódását biztosítja, hanem az öregedés ellen is erős fegyver.

A Race Walker mechanikája

A mechanikus szalag jobban utánozza a természetes járást, mint a motorizált egység. A tornázó ember valójában egyhelyben ugrál és igyekszik tartani az iramot a lába alatt futó szalaggal. A szalagot a tornázó ember saját súlyával forgatja, nincs egyéb meghajtója. Szerkezetileg egyszerűen megoldott, és gond nélkül áthelyezhető. Az edzés alatt több izomszálat stimulál, ugyanúgy, mint a parkban való séta alatt.

10 ok a Race Walker elkezdéséhez

  1. A gyaloglás megelőzi a 2. típusú cukorbetegség kialakulását.
  2. A gyaloglás erősíti a szívét
  3. A gyaloglás jótékony hatással van az agyfunkcióra
  4. A gyaloglás kíméletes a csontokhoz
  5. A gyaloglás segít lebontani a depresszió tüneteit
  6. A gyaloglás csökkenti a mell- és a vastagbélrák kialakulásának veszélyét
  7. A gyaloglás javítja a testi erőnlétet
  8. A rövid séták is javítják a testi erőnlétet!
  9. A gyaloglás javítja a test funkcióit.

Egyéb pozitívumok:

Balance

A külső megjelenést legtöbbször az általános mozgással egyben értékelik. Tehát nem csak az számít, hogyan látjuk mi magunkat, hanem az is, hogyan állunk, ülünk, járunk, hogyan mozgunk. Néhány ember bája éppen a mozgásában rejlik. Másrészt viszont sokan, épp a rossz testtartással rontják el azt, amivel a természet megajándékozta őket, vagy amiért megdolgoznak az edzőteremben.

A testtartás leggyakoribb hibája az izomfeszültség egyensúlyának megbomlása, amely biztosítja a hátgerinc és a medence fiziológiailag megfelelő állapotát. Az izomegyensúly elégtelenségei azért keletkeznek, mert a poszturális (statikus) izmok, amelyek egyenes helyzetben tartják a medencét, hosszú távú statikus munkával elveszítik rugalmasságukat és rövidülnek. Ellenkezőleg a fázisos (kinetikus) izmok, amelyek feladata a mozgás és az igényes koordinációs tevékenység, tétlenség esetében hajlamosak a lankadásra. Ezt az állapotot okozhatja a kevés mozgás, valamint néhány izomcsoport egyoldalú terhelése. Az izom diszbalancia ezért is gyakori a sportolók között. Az izom diszbalanciának kedvezőtlen következményei vannak – fájdalmas változások az ízületek összekapcsolásában (főleg a hátgerincben) - úgynevezett blokádok, vagy olyan mozgások, amelyek meghaladják az fiziológiai kapacitást – úgynevezett hipermobilitás.

Black Roll

A működési edzés és némely manuális technikák egészen különleges módon dolgoznak az emberi testtel – az izmok mellett a rövidült fasciákat is képesek meglazítani, amelyek a fájdalom és a mozgáskorlátozás forrásai lehetnek. A BLACKROLL újdonsággal jelentős haladás érhető el ezen a téren. Ez a terapeutikus segédeszköz minden korcsoport és sportolási szint esetében segít a hajlékonyság, egyensúly, mozgékonyság, erő és erőnlét javításában.

Az IZOMRENDSZER csak a fasciáknak nevezett speciális szöveteknek köszönhetően dolgozik megbízhatóan. Ezek a struktúrák a közelmúltig nem kaptak kellő figyelmet. Tudományos tanulmányok azonban bizonyították, hogy éppen a rövidült fasciák okozzák a mozgásszerkezet krónikus fájdalmait.

A FASCIA egy kötőszövet, amely minden izmot, csontot, ideget és szervet beburkol és áthatol rajta. Olyan, mint egy pókháló, celofán, amely minden anatómiai szerkezetet átfog, megtartva az emberi test háromdimenziós szerkezetét. A fasciák minősége döntő hatással van a mozgásunkra, testtartásunkra, fájdalomérzékelésünkre, és az egész izomrendszerünkre. Ha vissza tudjuk adni a fasciák rugalmasságát, mindegy hogy megelőzőleg vagy terapeutikusan, javítjuk a mozgékonyságot, rugalmasságot, és a teljes erőnlétet.

A BLACKROLL egy optimális megelőző és terapeutikus segédeszköz, amely a fasciák automobilizációs módszere révén csökkenti azok feszültségét, és meglazítja azok összenövéseit a környező izmokkal. A BLACKROLL a fasciális termékek egész spektrumával rendelkezik, különböző keménységi oefficienssel. A kínálatban szerepelnek puha, standard és kemény hengerek, sima, vagy hornyolt domborzattal. Az aktív hozzáállás dominál, a kliens megtanul egyedül tornázni, és nincs szüksége semmilyen sportmasszázsra.

A BLACKROLL-al történő torna visszaadja a fasciák rugalmasságát, és javítja azok metabolikus táplálkozását. A test fokozatosan megszabadul a nem kívánatos öregedés érzésétől és nagyon gyorsan beáll a feszes és rugalmas test érzése. Az edzéseknél a BLACKROLL-t megelőzésképpen, optimális segédeszközként használják csúcssportolói teljesítmény eléréséért.

MIÉRT A BLACKROLL?

Bosu Bosu®

BOSU®

a legmodernebb balance segédeszköz, amit a NASA kutatói is díjaztak, és amely segít elérni az ember poszturális és fázisos láncok izomrendszerei közötti egyensúlyát. Mindkét oldalról használható – Both Sides Up = mindkét oldalt fel, ami különböző tornáknál felhasználható (relaxációs, balance, erősítő és rehabilitációs).

´´More than a roller´´

Motr

MOTR® by Pilates

A MOTR új tornasegédeszköze egyedülálló technológia a Pilatestől. A MOTR „több mint egy henger.” A hosszabbító kar hozzáadásával korlátlan lehetőségeket kínál a mozgás, egyensúly és az erő terjedelmének javítására. Minden csoport számára alkalmas.
A MOTR korlátlan programozási lehetőségeket és eredményeket kínál. Javítson erején, egyensúlyán, rugalmasságán, sportteljesítményén és a kardión!
A MOTR egy új hordozható tornaeszköz, amely a Pilates hengeren történő torna igényességét kombinálja a Pilates Reformer elasztikus ellenállási rendszerével.

A MOTR lehetővé teszi a kardió, egyensúly, koordináció, működési edzés, erő, robbanékonyság, dinamika és stretching edzését.

A MOTR a gyakorlatok végtelen számát és módosítását biztosítja, 8 különböző testhelyzetben.

A MOTR görgőrendszerrel rendelkezik, amelynek köszönthetően az elasztikus ellenállás 3 fokozatával dolgozhatunk.

Core

Egyszerű kondíciós és rehabilitációs torna mindenkinek

FLOWIN®

Modern svéd termék, tréning és edzéstechnika, amely 2003 óta fejlődik. A szakemberek hihetetlen fejlődést értek el, amely elismert szakemberek interdiszciplináris igyekezetének sikere. A Flowin egy termék, amely képes helyettesíteni a konditeremben, súlyzókkal történő hagyományos edzést és a fitnesztermes aerobikot, mindezt talajérés és az ízületek leterhelése nélkül. Az edzés olyannyira intenzív, hogy a kilók futás és ugrálás nélkül olvadnak le. A Flowint rehabilitációnál, edzésnél, és különböző mozgástevékenységnél is használják. Miután 2007-ben a piacra került, ez a fantasztikus segédeszköz Svédországban azonnal megszerezte a laikusokat és szakembereket, azóta ez a rendszer az egész világon terjed.

Ezen a módszeren az az érdekes, hogy nagyon játékos. Különböző edzési formákat javasolhatunk, az erősítő összetevőjű lassú tornáktól a szív- és érrendszert erősítő gyors formákig. Különböző mozgásformák széles spektrumáról van szó. Természetesen, mindez függ a konkrét oktató kreativitásáról, attól, hogyan állítja össze az edzést.

Az új edzési módszer előnye abban rejlik, hogy nem helyezi hátrányba a túlsúlyos vagy kövér gyermekeket. Az iskolákban gyakran láthatjuk, hogy a gyerekeknek ez a csoportja kerüli a mozgást. Ügyetlennek érzik magukat, másnak, mint a többi gyermek, akiknek könnyebben mennek a gyakorlatok. Az alátéten történő torna esetében ez a hátrányos megkülönböztetés megszűnik, mert igazán csak egy minimális erőltetés, minimális mozgás szükséges ahhoz, hogy a túlsúlyos gyermeknél is megfigyeljük a zsírcsökkenést , és természetesen egyéb, már korábban is említett pozitív hatásokat.

Flowin